Se på mig!
Beata Arnborg

Biografi över Zarah Leander

Hon kallades Den sista divan – berömd, beryktad och dyrkad som få. Zarah Leander, född 1907 som Sara Hedberg i Karlstad vann sitt anseende som svensk revyartist. Hon skulle komma att bli Nazitysklands största filmstjärna och senare en stor internationell sångerska, känd för sin mörka röst och yviga gester. Hennes eftermäle är fyllt av frågor. Hennes namn har i 70 år burit hela Sveriges ambivalenta hållning till Tredje riket.

Detta är den första svenska biografin över Zarah Leander. Hennes historia innehåller allt från armod till rikedom, förslagenhet, förtvivlan och jublande lycka. I boken framkommer tidigare okända fakta, bland annat om hennes tid i Tyskland. Vilken var hennes skuld, hennes ansvar? Leanders tyska tid – sex år av hennes liv – tillhör världshistorien.

Hon var en kvinna och artist av stort format, en andlig amason. Inte ljuv men väl vacker, begåvad, rolig, ambitiös, passionerad och vänfast. De små orden räckte inte för henne, det visste även hennes vän Karl Gerhard när han presenterade henne: ”Gör plats för Zarah, röd som djävulen i håret, vit i själen och med guld i strupen!”

Beata Arnborg, kulturjournalist och författare, har tidigare skrivit uppmärksammade och prisbelönade biografier över Vivi Täckholm, Barbro Alving och Kerstin Thorvall.

”Divan som Sverige hatade – för att hon var som Sverige … Zarah – den stenhårda förhandlaren som söp karlarna under bordet. Detta slagfärdiga, drastiska geni, så sensuell, så kraftfull och annorlunda. Man kan ha sämre förebilder – än att gå sina egna vägar och våga vara queer innan regnbågen ens uppfunnits. Tänk om det faktiskt var hon som låg på kudden intill Ulla Billquist?”
Lotta Lundberg i krönika i Svenska Dagbladet