Krigshästen och andra kämpar
Arto Paasilinna

 

Krigshästen och andra kämpar utspelar sig under krigsvintern 1942. Två sovjetiska soldater (partisaner som landsätts luftvägen) är på underrättelseuppdrag i Finland. Leningrad är belägrat av tyskarna och finnarna har ryckt fram ända till Svir. Savolenko och Kunitsin är goda sovjetmedborgare men inte så benägna att blint följa de order som ges. I samband med en spontan på-kul-bombning av ett mejeri i Kymmenedalen hamnar de av misstag mitt i fiendeland.

Den finska armén blir härmed synad med utomståendes ögon som ser en något annorlunda bild än den gängse självförhärligande. De båda underrättelseinhämtarna får stifta bekantskap med dessa finska soldater som gärna smörjer kråset tillsammans med sina tyska fiender.

Arto Paasilinna, född 20 april 1942 i Kittilä, är en finländsk författare. Han skriver humoristiska romaner på finska och har givit ut ett 40-tal böcker översatta till ett 20-tal språk.
Paasilinna har haft stora framgångar utomlands med bland annat böckerna En lycklig man, Kollektivt självmord och Uppdrag: skyddsängel.
Paasilinna är bror till politikern Reino Paasilinna och till författaren Erno Paasilinna.
Hans bok Harens år har filmatiserats, och blev en stor publikframgång i Finland. Arto Paasilinnas böcker ges ut på svenska av Brombergs bokförlag.