Jerusalem
Selma Lagerlöf

”Här är det, som katoliken talar illa om protestanten, metodisten om kväkaren, luteranen om den reformerte, ryssen om armeniern. Här smyger avunden, här misstror svärmaren helbrägdagöraren, här tvistar den renlärige med kättaren, här övas ingen miskund, här hatar man för Guds högre äras skull varje människa.”

Jerusalem är berättelsen om väckelsevågen som delar en socken i Dalarna. Den bygger på verkliga händelser under 1800-talet då familjer bestämde sig för att lämna sina gårdar och bege sig till det heliga landet. Andra valde att stanna kvar.

Den rika släkten Ingemarssönerna emigrerar till Jerusalem. Till en början trivs de bra men hemska upplevelser får några av dem att betvivla beslutet att lämna hemlandet. Med starka färger och i dramatiska konflikter gestaltar Selma Lagerlöf här de teman som går djupast i hennes författarskapDen bygger på verkliga händelser under 1800-talet då familjer bestämde sig för att lämna sina gårdar och bege sig till det heliga landet.

Jerusalem publicerades ursprungligen i två omgångar, 1901 och 1902. Här är de båda delarna samlade i en volym.

Förord av Ying Toijer Nilsson.

Samtidigt som Jerusalem så ger Bonniers ytterligare 6 böcker av Selma i nya upplagor. De sju pocketböckerna har samtliga mycket speciella omslag.
Dessa har motiv hämtade från systrarna Lisbet och Gocken Jobs textilkonst, beundrad, älskad, samlad sedan den introducerades vid 1940-talets mitt.
Det var då systrarna valde att flytta över mönster och motiv från Jobskeramik till textilier.

 

Mönstren består av mycket naturalistiska blommotiv och framgången blev stor och har sedan sju årtionden varit grunden för verksamheten vid det berömda Jobstryckeriet i Leksand.

Jerusalem har som omslag: Detalj ur Granatäpple, mönster för textil av Gocken Jobs (1914-1995).