Florence Stephens förlorade värld – bästsäljare på Alvesta Bokhandel

Florence Stephens förlorade värld
Lena Ebervall / Per Samuelsson

Huseby bruk var i början av 1900-talet Smålands mäktigaste egendom, masugnens eld dånade, skogen och jorden bar rikedom till familjen Stephens. Det var i denna ljusa tillvaro Florence växte upp.
Men livet igenom hade hon en stor svaghet – sin starka kärlek till kungahuset – och hon blev ett lätt offer när ögonstenen prins Carl och hans skrupelfria vän gjorde entré. Det tog inte många år förrän Florence var barskrapad och Huseby bruk stod på ruinens brant.
Husebysaken blev en av de skandaler som skakade Sverige på femtiotalet. Florence Stephens förtrollade värld sjönk sakta ner i mörkret. Hon förlorade sitt slott och sitt kungarike.
Detta är sannsagan om Florence Stephens märkliga liv.
Prins Carl Bernadotte var en av de inblandade i Husebyaffären. Han misstänktes ha försökt svindla godsets ägare, fröken Florence Stephens på hennes förmögenhet. Prinsen åtalades för grovt ocker och erkände sig även skyldig till oegentligheter; han frikändes dock eftersom rätten ansåg att han inte förstått sitt brottsliga handlande.
Rättegången var en av de stora mediahändelserna i 1950- och det tidiga 1960-talets Sverige, och Husebyaffären bidrog till att prins Carl Bernadotte lämnade Sverige och bosatte sig i Spanien.

 

Lite som P3 dokumentär fast i skönlitterär form Historien om bruket och människorna runt omkring är skickligt tecknad. Göteborgs-Posten

Både välskriven och häftig. Dessutom helt sann. Tara