Ekstedt över öppen eld :
recept för det analoga köket
Niklas Ekstedt

Torr ved som sprakar i en öppen eld. För oss handlar det numera mest om rekreation och mysig värme, kanske någon gång en grillad korv utomhus. Men i tusentals år var elden människans enda sätt att tillaga mat. Det är det som Niklas Ekstedt velat utforska, först med sin Michelinrestaurang i Stockholm och nu med Ekstedt över öppen eld recept för det analoga köket.

Här får du reda på grunderna i Niklas matlagning hur du gör upp en eld, vilken ved som är bäst och varför gjutjärn gör maten god och nyttig. Men framför allt recept inspirerade av nordiska smaker och råvaror. Och du behöver inte ens göra upp en eld, en gjutjärnspanna på spisen räcker oftast bra.

Niklas Ekstedt är en av Sveriges mest framgångsrika kockar. Han driver flera restauranger, varav en, Ekstedt, sedan flera år har en stjärna i Michelinguiden. Niklas Ekstedt är också en uppskattad tv-personlighet med en rad program bakom sig, både i Sverige och internationellt. Ekstedt över öppen eld utkommer i åtta länder samtidigt.

Från Niklas hemsida:
”…Sedan byggde jag en eldstad, en sådan som jag gjort med mina föräldrar på fjället som liten.
Elden blev familjens kök den sommaren och var igång nästan hela tiden. Oftast grillade jag på galler, men en dag orkade jag inte vänta på glöden så jag slängde ner en gjutjärnspanna i lågorna. Det fräste och sprakade om pannan. Vilken kraft, och vilken smak! Äntligen kände jag att jag var något på spåren. Idén av en analog fine dining-restaurang började växa fram hos mig, ett ställe där allt tillagades över elden, som på den gamla tiden. Min största huvudvärk: var det praktiskt möjligt?
Väl hemma i stan igen gick jag och min första köksmästare Gustav Otterberg tillsammans till Kungliga Biblioteket och slukade kokböcker från 1700-talet. Till vår glädje fann vi fantastiska instruktionsböcker för hur svensk matlagning gick till före elektricitetens genombrott. Jag bestämde mig för att min nya restaurang ”Ekstedt” på Humlegårdsgatan skulle bli en hyllning till denna tid men även till min uppväxt och mitt jämtländska arv.”